Ontdek de geschiedenis
Het Lokereire-bier is onlosmakelijk verbonden met Lokeren, de stad in het Waasland. Straffer zelfs. Bier en Lokereirs: dat zit erin gebrouwen.
Brouwerijstad
Wist je dat Lokereirs (dialect voor Lokeraars) vroeger meer bier dronken dan water? Door het brouwproces wordt het water gekookt en was bier toen veel sterieler dan water. De hop doodt tijdens het brouwen de bacteriën en is rijk aan vitamine B. Bier was gezonder dan het vervuilde grachtenwater.
Geen wonder dat je vroeger in Lokeren vaak om de 4 huizen een café vond. In 1908 waren er zelfs 851 herbergen in de Durmestad. Goed voor 1 drankhuis per 7 volwassenen.
Ondertussen drinken Lokeraars veel meer water, maar dat de stad een rijke biergeschiedenis heeft staat vast.
Sappig bierdialect
Het Lokers dialect heeft ook heel wat leuke ‘bierwoorden’. Wat dacht je van babbelwoatere (alcoholhoudende drank), een openduundere (flesopener) en broarsgast (brouwersknecht)?
Het Lokereireteam verwijst graag naar de stad. Een raap in het logo als het symbool van Lokeren. En daarnaast zie je drie hazen. Die staan in het echt als stille getuigen aan de oevers van de Durmerivier op de Lokerse markt.
De fruitige smaak grijpt terug naar het zoete Waasland. Het bier bruist zoals de Lokerse feestweek. En is even eigenwijs als Lokeraars kunnen zijn.
Geen ontkennen aan: dit bier is Lokers.